Review: Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury

Vandaag verschijnt dit boek bij Harper Collins. En wij kregen van hun de kans om het boek al voor verschijnen te kunnen lezen. Benieuwd wat wij ervan vonden? Lees dan snel verder!Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om haar heen, die net als zij in verhalen zijn verdiept. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen.
In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.

Titel: Juliette of het geluk van boeken
Auteur: Christine Féret-Fleury
Aantal pagina’s: 176
Uitgeverij: HarperCollins

Fransinda:
Toen de mail van HarperCollins binnenkwam sprak het verhaal me gelijk heel erg aan. Sowieso doen verhalen die zich afspelen in een boekenwinkel dat bij mij altijd wel (zoals bijvoorbeeld ook Donkerblauwe woorden). Toen het boek binnenkwam ben ik dan ook gelijk begonnen met lezen.

Helaas ging dat niet zo vlot als ik gehoopt had en had ik dan ook wat moeite om in het verhaal te komen. Toen ik eenmaal wat verder in het verhaal kwam ging dat wel steeds beter. En uiteindelijk heb ik het boek dan ook in een 2 dagen tijd uitgelezen (maar het is dan ook geen mega dik boek).

Toch heeft het verhaal me niet zo geraakt of aangesproken dan wat ik op eerste inzicht zou denken aan de hand van de flaptekst. Ik kon niet zo meeleven met de hoofdpersonages dan ik verwacht had. Het raakte me gewoon niet op de een of andere manier. Wat ik echt heel erg jammer vond, want ik had het zo graag een goed boek willen vinden.

Ik heb het boek dan uiteindelijk ook maar 3 sterren gegeven op Goodreads.
score_3

Priss:
Mijn gevoel komt grotendeels overeen met die van Fransinda. De korte samenvatting van het verhaal klonk bijna magisch – iemand die met boeken het leven van andere mensen mooier probeert te maken. Jammer genoeg was het boek niet helemaal wat ik ervan had verwacht. Bijvoorbeeld het feit dat Juliette volgens de samenvatting een ‘bookcrosser’ wordt, die boeken bij mensen brengt die hun leven zal veranderen. Dit kwam voor mijn gevoel echt heel weinig voor – de stukjes die daarover gingen vond ik eigenlijk ook het boeiendst en interessantst. Daarnaast was het verhaal van Soliman echt heel weinig uitgewerkt; je leert bijna niets over zijn achtergrond kennen, behalve dat hij zo in zichzelf getogen is. Voor mijn gevoel waren alle personages, inclusief Juliette zelf, nogal onuitgewerkt.

Ik denk dat het grootste probleem vooral is dat het zo’n dun boekje is, waar veel beschrijvende delen in staan, waardoor het verhaal niet veel voortgang heeft. Over het algemeen kan ik goede en mooie beschrijvingen zeker wel waarderen, maar in dit boek ging het toch niet helemaal goed. Het einde kon ik wel waarderen, en het boek leest ook zeker wel vlot weg. Toch kwam ik met mijn beoordeling niet hoger dan 2 sterren. Jammer, want ik had echt verwacht dit een heerlijk dromerig boek te vinden!

score_2

Advertenties

Een gedachte over “Review: Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury

  1. Pingback: Terugblik juli en augustus – The Dutch Reading Society

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s