Film & Boek: Love, Simon & Simon vs. The Homo Sapiens Agenda

Maandag 21 mei had Pathé een Unlimited Night georganiseerd, en ze lieten Love, Simon zien! Ik was hier echt super enthousiast over – het boek heb ik enkele jaren geleden gelezen en afgelopen maand weer opnieuw (want het vervolg erop, Leah on the Offbeat, kwam uit!!), en het is echt een van mijn favoriete contemporaries! Ik was wel bang dat de film heel erg zou onderdoen voor het boek, aangezien de eerste trailer die ik had gezien nogal veel weg had van zo’n typische Amerikaanse cliché-achtige romantische film. Niets mis mee natuurlijk (shhhh ik kan zó genieten van die films), maar ik hoopte toch eigenlijk dat Simon een betere film zou krijgen dan dat. En tsja, of dat zo was….? 😉

DE FILM: Iedereen verdient de ware liefde. Maar voor de zeventienjarige Simon Spier is het net iets ingewikkelder: hij moet zijn familie en vrienden nog vertellen dat hij homoseksueel is én hij weet niet wie de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van beide kwesties blijkt hilarisch, angstaanjagend en zet zijn leven totaal op zijn kop. 

Love, Simon is een grappig en oprecht verhaal over opgroeien, en alle hectiek rondom jezelf vinden en verliefd worden.

HET BOEK: Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Oef, zo bij elkaar lijkt het echt een super lange blurb! Zoals je wel kan zien, zijn de verhalen van het boek en de film best wel gelijk aan elkaar. Zoals Becky Albertalli zelf ook al zegt, is het echt een getrouwe verfilming van het boek. Er waren wel wat verschillen: in het boek word je bijvoorbeeld meteen geconfronteerd met de chantage-scène met Martin; in de film krijg je eerst heel wat achtergrondinformatie. Ik denk dat dat voor het format ook de verstandigste keuze was: bij een boek kan je gemakkelijk tussen neus en lippen door wat informatiepuntjes geven (bijvoorbeeld, hoe zien Simon, Nick, Leah en Abby eruit, hoe zijn Simon en Blue met elkaar in contact gekomen, etcetera), terwijl in een film het nogal out of the blue (hehehe) lijkt als je midden in een mailgesprek van Simon en Blue belandt. In de film is dit dan ook iets anders aangepakt: je maakt mee hoe Simon aan de praat komt met Blue, en het chantage-aspect met Martin komt dus ook veel later pas aan de orde.

Wat ik echt super leuk vond aan het boek was dat het zo vol zat met humor – Simon en zijn vrienden zijn echt heerlijk en je zou zelf wel in die vriendengroep willen zitten. De humor in de film was ietsje anders – iets meer ongemakkelijk en grappig? Toch heb ik best wel vaak echt hardop gelachen, dus daarmee zit het ook wel goed. (En het zijn van die humoristische ongemakkelijke situaties die je zelf ook wel zou herkennen, of waar je plaatsvervangende schaamte voor voelt…) De film heeft ook op andere punten (kleine) verschillen (Simon speelt nog steeds in de schoolmusical, maar deze speelt een minder grote rol in de film, Simon’s zusje houdt van koken), maar het gevoel van de film is wel vrijwel hetzelfde. Ik heb er echt heel erg van genoten (toen ik uit de film kwam was ik echt bijna high te noemen van hoe opgewonden ik was over de film), en raad hem ook zeker aan!

score_5Heb jij het boek al gelezen en de film al gezien? Wat vond je ervan??

Advertenties

Een gedachte over “Film & Boek: Love, Simon & Simon vs. The Homo Sapiens Agenda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s