Niemand is ooit verloren – Catherine Lacey

Dit boek is een van de recensie-exemplaren die wij van Das Mag hebben ontvangen. Toen ik het boek in de brievenbus kreeg, wilde ik meteen beginnen. Het boek is echt een mooie uitgave, met een matte kaft en een eenvoudig maar mooi ontwerp. Daarnaast vond ik het verhaal echt fascinerend klinken: een vrouw die haar leven zonder duidelijke reden gewoon laat liggen en naar Nieuw-Zeeland vertrekt? Het deed me denken aan Where’d You Go, Bernadette?, en hoewel dit boek natuurlijk een stuk meer literair is geschreven (het wordt dan ook een literaire roman genoemd), had ik een boek in deze zelfde trant verwacht. Spoiler: deze verwachting was volledig onjuist.

De jonge vrouw Elyria boekt op een dag zonder iemand iets te vertellen een enkele reis naar Nieuw-Zeeland en laat daarmee haar man, haar werk en haar hele New Yorkse leven achter zich. Zowel de reden van haar vertrek als de bestemming van haar reis is raadselachtig. Al liftend trekt ze steeds verder door het desolate landschap, niet op zoek naar zichzelf, maar in een wanhopige poging om te verdwijnen.

Titel: Niemand is ooit verloren
Auteur: Catherine Lacey
Pagina’s: 287
Uitgever: Das Mag

Het boek leest erg vlot, maar is ook wel een boek waar je toch voor moet gaan zitten. Ik was er midden in mijn hertentamens in begonnen, en heb toen toch maar even gewacht met uitlezen tot ze voorbij waren. (Het boek was toen overigens ook echt binnen een dag uit.) Hoewel het dus redelijk gemakkelijk leest, is het best een beetje een zwaar boek – de vrouw Elyria heeft verschillende moeilijkheden in haar leven gehad, waardoor ze zichzelf aan de ene kant een beetje kwijt is geraakt, maar aan de andere kant ook juist heel graag zichzelf zou willen verliezen – uiteindelijk een soort reden voor haar om alles achter te laten en naar Nieuw-Zeeland te vertrekken. Eenmaal daar komt ze op een bepaald moment tot het inzicht dat hoe erg je ook je best doet om te verdwijnen voor iedereen, je nooit voor jezelf zou kunnen verdwijnen. Toch blijft ze alsnog pogingen doen, en ik werd soms nogal droevig voor haar – de manier waarop ze denkt voelt nogal negatief en neerslachtig, en ik wilde eigenlijk graag dat ze geholpen werd. (Uit het verhaal blijkt echter dat zij niet graag geholpen wil worden, of in ieder geval niet wil toegeven dat ze eigenlijk hulp nodig heeft – wat juist eigenlijk nog sterker maakt dat zij waarschijnlijk hulp nodig heeft.)

De schrijfstijl van het boek was echt bijzonder. In het begin vond ik het nogal vermoeiend, Elyria heeft namelijk de tendens om hele lange stukken achter elkaar door te ratelen, met enkel gedachtestreepjes en komma’s ertussen, en soms zelfs die nog niet. Naarmate ik verder in het verhaal kwam, begon ik het te appreciëren – het zijn de daadwerkelijke gedachten van Elyria, en door haar beter te leren kennen, voelt het minder storend.

Het einde liet mij echt een beetje verdwaasd achter. Ik ben gewend (of nouja, gewend… ik zoek mijn boeken er normaal gesproken een beetje op uit) dat een boek een gesloten, redelijk happy einde heeft. Dit einde voelde voor mij een beetje alsof het verhaal zo nog zou kunnen verdergaan (ik was ook echt verrast toen ik de bladzijde omsloeg en er toen een dankwoord kwam). Het heeft waarschijnlijk een nogal symbolische betekenis, en ik kan appreciëren dat deze er is, maar ik moet bekennen dat ik er echt heel slecht in ben om precies te kunnen vertellen wat deze betekenis dan moet zijn.

Al in al vond ik het boek goed en bijzonder om te lezen. Er zaten frases in het boek waarvan ik echt het gevoel had van, wauw, eigenlijk zou ik deze moeten opschrijven en later nog eens moeten lezen. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat ik de symboliek van het boek niet volledig heb kunnen meekrijgen. Waarschijnlijk had ik het boek daarom ook niet heel snel uit mezelf gekozen om te lezen. Toch vond ik het boek beter dan verwacht, en hoewel ik het echt moeilijk vind om mijn mening hierover te vinden en te uiten, ben ik blij dat ik hem heb gelezen.

score_4

Dank aan Das Mag voor het verstrekken van een recensie-exemplaar!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s